Pelastuslaki muuttuu

 

Ensi vuoden alusta palovaroittimien hankkiminen ja huolto siirtyy taloyhtiön vastuulle. Aiemmin vastuu on ollut asukkaalla. Muutoksessa on kahden vuoden siirtymäaika, mutta taloyhtiön kannattaa alkaa valmistautua muutoksen hyvissä ajoin.

Uudistuksen tavoite on parantaa kaikkien asukkaiden paloturvallisuutta. Erityisesti rivi- ja kerrostaloissa yhdestä asunnosta puuttuva palovaroitin on riski suurelle ihmisjoukolle ja useille asunnoille. Kun taloyhtiö huolehtii yhteisesti palovaroittimien hankkimisesta ja kunnossapidosta, voidaan varmistua, että koko taloyhtiön paloturvallisuus on varmasti kunnossa.

 

Asukkaan velvollisuudet

Pelastuslaissa säädetään rakennuksen omistajan tai tämän edustajan oikeudesta päästä asuntoon, joten esimerkiksi taloyhtiön huollon työntekijät saavat mennä asuntoon palovaroittimien asennusta ja kunnossapitoa varten. Käynnistä on sovittava hyvissä ajoin etukäteen huoneiston asukkaan kanssa.

Asukkaan velvollisuuksiin kuuluu testata palovaroittimen toiminta saamiensa ohjeiden mukaan ja ilmoittaa viipymättä, jos huomaa palovaroittimessa vian. Asukas ei saa poistaa palovaroitinta eikä irrottaa sen paristoa tai akkua. Asukkaalla on myös velvollisuus ilmoittaa pariston loppumisesta.

Muutoksen toteutus 

Muutos kannattaa ottaa ajoissa käsittelyyn yhtiökokouksessa, sillä suunnittelu- ja selvitystyö voivat viedä aikaa. Asia on myös huomioitava budjetissa.

Kunnossapidon kannalta taloyhtiölle on kenties helpointa, että kaikkiin asuntoihin hankitaan samanlaiset palovaroittimet ja samaan aikaan. Silloin pysytään helpoimmin kartalla siitä, milloin niiden käyttöikä alkaa olla lopuillaan ja miten laitteita huolletaan. Vaikka asunnoissa olisi jo valmiina palovaroittimet ja taloyhtiö ei halua vaihtaa niitä, niiden huolto on kuitenkin jatkossa taloyhtiön vastuulla. Taloyhtiön vastuulla on myös huolehtia, että asunnoissa on riittävä määrä palovaroittimia.

Palovaroittimen paristo tulisi vaihtaa kerran vuodessa, sekä silloin kun varoitin piippaa loppuvan pariston merkiksi. Hyvä muistisääntö pariston vuosittaiselle vaihdolle on päivämäärä ensimmäinen joulukuuta eli 1.12.

Palovaroittimen hankintaa ja asennusta kannattaa miettiä ajoissa ennen kahden vuoden siirtymäajan päättymistä. Asukkaille on helpointa, jos palovaroittimet voidaan asentaa muiden huoltokäyntien yhteydessä.

Palovaroittimen hankintakulut ja tulevat huoltokulut on hyvä huomioida taloyhtiön budjetissa. Palovaroittimien hankinta, samoin kuin asennus ja huolto, voidaan ulkoistaa huoltoyhtiölle.

Taloyhtiön kannattaa myös muistuttaa asukkaita säännöllisesti velvollisuudesta testata palovaroittimia.

Taloyhtiö saa päättää itse, millaiset palovaroittimet asennetaan, paitsi jos taloyhtiössä tehdään jatkossa iso rakennuslupaa vaativa saneeraus. Siinä tapauksessa laki vaatii, että viimeistään saneerauksen yhteydessä siirrytään sähköverkkoon kytkettyihin varoittimiin.

Vuonna 2010 tai sen jälkeen rakennetuissa yhtiöissä on jo sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet, joiden kunnossapidosta vastaa lain mukaan taloyhtiö, joten uudempiin taloyhtiöihin uudistus ei vaikuta. 

 
Edellinen
Edellinen

Mikä on muutostyöilmoitus?

Seuraava
Seuraava

Paloturvallisuusviikko 2023