Paloturvallisuusviikko 2023

 

25.11.-1.12.2023 vietetään paloturvallisuusviikkoa. www.paloturvallisuusviikko.fi

 

Taloyhtiössä hallitus ja isännöitsijä vastaavat turvallisuusjärjestelyistä ja niiden noudattamisesta. Osakas puolestaan varmistaa, että riskit on minimoitu omassa kodissa.

Tässä muutamia ohjeita, joita kannattaa aina noudattaa:

  • Älä jätä kynttilää valvomatta

  • Älä jätä mitään herkästi syttyvää lieden lähettyville äläkä jätä liettä valvomatta

  • Älä käytä vioittuneita sähkölaitteita

  • Älä kuivaa pyykkiä saunassa tai sähköpatterin päällä

  • Huolehdi että asunnossa on toimiva palohälytin

  • Hanki alkusammutuskalustoa (sammutuspeite ja esim. nestesammutin)

  • Älä lataa sähkölaitteita valvomatta

  • Puhdista liesituulettimen suodatin

  • Tutustu taloyhtiösi pelastussuunnitelmaan

Vastuu taloyhtiön paloturvallisuudesta on hallituksella, mutta jokainen asukas voi omalla toiminnallaan tehdä taloyhtiöstä turvallisemman. Jos havaitset riskejä, joita ei ole huomioitu pelastussuunnitelmassa, ilmoitathan niistä isännöitsijälle. Isännöitsijä huolehtii, että asia käsitellään hallituksen kokouksessa.

Vaaratilanteessa soita yleiseen hätänumeroon 112.

Pelastussuunnitelma 

Tunnethan taloyhtiösi pelastussuunnitelman?

Pelastussuunnitelma on laadittava asuinrakennuksiin, joissa on vähintään kolme huoneistoa. Vastuu suunnitelman laatimisesta ja siitä tiedottamisesta on taloyhtiön hallituksella.

Pelastussuunnitelmassa kartoitetaan mahdollisia riskejä, annetaan ohjeita riskien välttämiseksi ja tehdään toimintasuunnitelma erilaisten vaaratilanteiden varalle. Pelastussuunnitelmasta voit myös tarkistaa esimerkiksi, missä on taloyhtiösi kokoontumispaikka.

Taloyhtiön pelastussuunnitelma löytyy yleensä isännöintitoimiston ylläpitämästä asukasportaalista joko pdf-dokumenttina tai linkkinä palveluntarjoajan sivustolle. Jos et löydä pelastussuunnitelmaa, ota yhteyttä taloyhtiösi isännöitsijään.  

Lue artikkeli: Rivitalon paloturvallisuus

Karttaopaste

Olet varmaankin huomannut että rivi- ja kerrostalojen pihalla on yleensä karttaopaste. Opaste helpottaa vierailijoiden suunnistamista, mutta tärkein tehtävä opasteella on vaaratilanteissa. Silloin pelastushenkilökunnan on löydettävä nopeasti oikea rakennus, jotta apu pääsee perille. Opaste on sijoitettava näkyvälle paikalle ja valaistava hyvin.

Ethän jätä ajoneuvoja, peräkärryä tms. kulkureiteille. Näin varmistetaan esteetön kulku, jos onnettomuus sattuu.

Palovaroitin

Vuoden 2024 alussa tulee voimaan uusi pelastuslaki, jonka myötä vastuu palovaroittimien hankkimisesta ja kunnossapidosta siirtyy osakkailta taloyhtiöille. Uudistuksessa on kahden vuoden siirtymäaika. Tällä hetkellä sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet kuuluvat lain mukaan yhtiön vastuulle, paristokäyttöiset kuuluvat osakkaille. Jos asunto on vuokrattu, säännöllinen testaaminen ja paristojen vaihto kuuluu asukkaalle eli vuokralaiselle.

Lakimuutos vaikuttaa erityisesti kerros- ja rivitaloihin, joissa puuttuva palovaroitin voi aiheuttaa vaaran myös naapuriasunnoille. Asukkaan vastuulla on ilmoittaa rakennuksen omistajalle, jos hän huomaa palovaroittimessa jotain vikaa.

Palovaroittimeen kannattaa vaihtaa vuosittain uusi paristo. Hyvä muistisääntö vaihtopäivälle on 112 eli ensimmäinen joulukuuta.

 
Edellinen
Edellinen

Pelastuslaki muuttuu

Seuraava
Seuraava

Taloyhtiön varautuminen talveen